rijtje hinden laagOnze hertenboerderij


Voor informatie over ons bijna biologische, duurzame hertenvlees klik hier

Onze boerderij ligt tussen de Veluwe en de IJssel en daarom in de IJsselzoom. Vanaf 2002 zijn we begonnen met het houden van herten. Dit als gevolg van de MKZ-crisis die in 2001 in onze omgeving was. Het houden van herten verschilt veel met het houden van koeien. Alleen de afrastering is al 1,5 meter hoger. Als gezin hebben we met elkaar de afrastering geplaatst en gezorgd voor de huisvesting van de herten. Door de jaren heen zijn we ook nevenactiviteiten gaan organiseren op de boerderij. Bijvoorbeeld de rondleidingen, maar ook het houden van een mini-camping.

Edelherten
bokhinde400

Edelherten is het grootste dier wat in het wild in Nederland voorkomt. De edelherten die wij hebben, reageren gewoon 'wild'. We hebben door het jaar heen meestal 2 roedels (groepen herten). Bij de hinden (vrouwelijk edelhert) loopt één edelhert (mannelijk edelhert). Deze bevrucht in de bronsttijd (paringstijd) de hinden.

In de bronsttijd burlt het hert om de hinden bij elkaar te houden. Ook rent het edelhert heen en weer om alle hinden (en hun kalveren) bijeen te drijven. Een bijzonder gebeuren wat maar een maand duurt. De hinden dragen 8 maand. In de winter (wanneer er minder voer groeit) staat de groei van de vrucht stil. Daarom draagt een hert langer dan een schaap of een geit. Eind mei en in juni worden de meeste kalveren geboren. Een enkel kalf wordt in juli geboren. De kalveren hebben de eerste 2 maand stippen op hun rug. Deze worden steeds lichter en verdwijnen.

De andere roedel bestaat uit jaarlingen. De mannelijke dieren van deze roedel worden na 1,5 jaar verkocht of geslacht (in een E.E.G. slachterij). Zij zijn dan volledig uitgegroeid. Wij verkopen dit hertenvlees vanaf de boerderij aan particulieren of restaurants. Een stukje betrouwbaar en zeer gezond vlees.

Hertenvlees

hertenvlees biefstukVooral de mannelijke dieren laten wij slachten. Dit is enerzijds omdat er anders veel teveel mannelijke dieren zouden zijn en anderzijds is hertenvlees erg gezond (zie tabel).

Wij bieden een betaalbaar kwaliteitsproduct van natuurlijk (edel)hertenvlees. Alleen jonge volwassen herten worden geslacht zodat het vlees altijd mals is.

De herten worden geslacht in een E.E.G slagerij en gekeurd door de Rijksdienst van Vee en Vlees. Ook staat de slachterij onder toezicht van de keuringsdienst van waren.

Bij uw aankoop van hertenvlees bieden wij u gratis recepten en kruiden aan. Ook kunnen wij u adviseren bij het zelf bereiden van het vlees.

Zoals u kunt zien in de onderstaande tabel past hertenvlees uitstekend in het moderne voedingspatroon. Wij verkopen dit hertenvlees vanaf de boerderij. Voor openingstijden klik hier.

Wij bieden u onder andere, vanuit onze voorraad aan:

  • rugfilet 
  • haasje
  • biefstuk 
  • goulashvlees (hertenpoulet) 
  • braadvlees 
  • gehakt
  • lever
  • (soep)botten


Vergelijking samenstelling onbereid vlees:

 tabel hertenvlees

Voer

De herten eten net als in het bos, gras. Gras van de kleigrond is goed voor herten, omdat dat zich daar meer koper in bevindt dan in zandgrond. Wanneer ze blaadjes van bomen kunnen eten, doen ze dat als extratje. Wanneer de hinden kalveren hebben voeren we ze soms ook hooi bij. Zodat ze extra goede voeding krijgen.

Aan het einde van het groeiseizoen worden de dieren binnen bijgevoederd. Ze krijgen dan kuil wat in de zomer van het land gekomen is. We voeren dan ook eikels die we in de hersft hebben ingezameld. Kinderen (en ouderen) verkopen die eikels middel 200aan ons voor € 0,10 per kilo.

Tijdens rondleidingen voeren we de herten brood. De herten durven dan wel naar het gaas te komen, maar er zijn ook herten die op een veilige afstand blijven.

Afdrukken E-mail

virtueletourLet op ons sanitairgebouw is vernieuwd, dus niet meer de units.